illy espresso

O kawie z metalowej puszki

Triest – włoskie miasto tuż przy granicy ze Słowenią. Klimatyczne kamienice, przyjemny klimat i mili ludzie. Jest to również miejsce gdzie każdego dnia przyjeżdżają transporty zielonej kawy. Dlaczego akurat tu? Odpowiedź jest bardzo prosta. To właśnie w tym mieście produkowana jest wszystkim dobrze znana kawa illy!

Co wyróżnia kawę illy?

W palarni kawy illy nie ma podziału na kawy posiadające różny skład i różne metody palenia. Bend illy to nic innego jak mieszanka różnych arabik bez żadnych domieszek robusty. Przedstawiony skład mamy w trzech produktach takich jak klasyczna illy, wersja mocno palona oraz bezkofeinowa. Same ziarna sprowadzane są w głównej mierze z Brazylii i Indii. Tylko w tych krajach znaleziono odpowiedni smak surowca. Oczywiście kawę pozyskuje się również z Kolumbii, Etiopii, Nikaragui oraz co ciekawe z Chin. Na uwagę zasługuje również sposób oceniania jakości ziaren. Zazwyczaj stosuje się skalę Q-Gradenów i 100-punktową. Palarnia illy ma jednak własną skalę oraz własnych sensoryków.

illy espresso

Kilka słów o wypalaniu

Jak można zauważyć kawa illy jest palona ciemniej. W palarni odpowiedzialne są za to 3 piece mogące wypalić w ciągu 12 min 270kg kawy. Zaraz po wypaleniu gotowa kawa trafia do puszek, z których odpompowane jest powietrze a wpuszczany jest azot. Po tym procesie kawa trafia na 2 tygodnie do magazynu. W ten sposób można maksymalnie zachować smak oraz świeżość.

Jak parzyć idealną kawę?

Jeżeli pragniemy wykonać idealne espresso wystarczy 7g kawy illy espresso 25ml wody na 25 sekund. Otrzymujemy w ten sposób aromatyczną kawę, którą można rozkoszować się podczas picia.

Podsumowanie

Dzięki zastosowaniu odpowiedniego doboru ziaren, sposobu tworzenia mieszanki, odpowiedniego procesu palenia oraz pakowania i przechowywania uzyskujemy bardzo wyrazistą kawę. Po otwarciu puszki z kawą wydobywa się wspaniały aromat, który już na samym początku gwarantuje niepowtarzalne doznania smakowe. Biorąc pod uwagę, że illy espresso nie jest mieszanką różnych gatunków kawy można stwierdzić, że jest do kawa do produkcji, której włożono dużo wysiłku i pasji.

Share

Dodaj komentarz