Wyprawy organizowane na górskich szlakach z roku na rok stają się coraz powszechniejszą formą spędzania wolnego czasu. Różnorodność tras jest w naszym kraju na tyle duża, że z pewnością coś dla siebie znajdzie i zaprawiany w bojach turysta i osoba zupełnie początkująca. Niezależnie od tego na jaką trasę się idzie, zawsze trzeba mieć ze sobą odpowiedni ekwipunek, w skład którego wchodzi zapas jedzenia.
Odpowiedni ekwipunek na wyprawę w góry
Wybierając się na wędrówkę górskimi szlakami należy w pierwszej kolejności pomyśleć o odpowiednim obuwiu, które będzie się nadawało do tego typu aktywności. Musi posiadać odpowiedni bieżnik, aby dobrze trzymało się trudnego terenu. Istotnym elementem jest także właściwie zapakowany plecak. Nie powinno w nim zabraknąć mapy, latarki, ubrania na deszcz oraz naładowanego telefonu komórkowego. Odpowiedni ekwipunek to także zapas jedzenia.
Jaki zapas jedzenia zabrać w góry?
Ilość jedzenia pakowanego na górską wyprawę będzie zależeć przede wszystkim od jej długości. Inaczej sprawa będzie kształtować się podczas wycieczek jednodniowych, gdzie po drodze można będzie zawitać do schroniska, a zupełnie inaczej kwestię prowiantu należy rozwiązać na wyprawach kilkudniowych bez możliwości dodatkowego zaopatrzenia w trakcie wędrówki. Kompletując zapas jedzenia należy zwrócić uwagę na dwie sprawy – po pierwsze powinno być ono stosunkowo lekkie, a po drugie – wysokokaloryczne. Wędrówki po górach to aktywność obciążająca organizm, aby nie stracić sił trzeba mu dostarczać odpowiedniej dawki kalorii.

Autorka wielu książek. Prelegentka na wielu konferencjach. W życiu codziennym miłośniczka norweskiego kina.
Dodaj komentarz