Zdrowa dieta ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania organizmu oraz jego dobrobytu. Warto wprowadzić do swoich posiłków jak najwięcej świeżych warzyw i owoców, oraz zdrowych zbóż. To dzięki takim składnikom można przygotowywać się lekkie i sycące dania, które są bogate w witaminy i mikro i makroelementy. Zdrowe gotowanie nie musi być czasochłonne i drogie. Pyszne i pożywne posiłki można spożywać już od samego rana, w końcu mówi się, że śniadanie to jeden z najważniejszych elementów zdrowej i zbilansowanej diety.
Poznajemy wartości odżywcze płatków owsianych
Płatki owsiane to prawdziwe źródło zdrowia. Warto kupować te jak najgrubsze – oznacza to, nie zostały zbyt mocno oczyszczone podczas przetwarzania owsa na płatki, nie pozbawiono ich zatem drogocennego błonnika. Lepiej nie kupować płatków błyskawicznych, bo chociaż przygotowuje się jej migiem, są mniej zdrowe od tych tradycyjnych. Płatki owsiane są bogate w magnez i potas, a także witaminy z grupy B, które są szczególnie ważne na przykład dla kobiet w ciąży. Regularne spożywanie płatków owsianych przyczynia się do usuwania złogów z jelit – płatki działają zatem niejako trochę jak peeling dla układu pokarmowego. Z płatków owsianych można przygotować pyszne sycące owsianki, można też je zemleć w młynku do kawy, a z przygotowanej w ten sposób mąki przygotować naleśniki albo racuchy. Generalnie taką mąkę można dodawać do różnych wypieków. Poza tym płatki owsiane mogą stanowić podstawę do przyrządzania granoli. Płatki są dosyć kaloryczne, osoby na diecie odchudzającej powinien zatem na śniadanie spożywać maksymalnie 3 łyżki płatków.
Poznajemy wartości odżywcze quinoa
Quinoa szturmem podbiła sklepowe półki kilka lat temu. Nazywana jest złotem Inków, w Polsce staje się coraz bardziej popularna, chociaż jej stosunkowo wyższa cena sprawia, że interesuje głównie osoby odżywiające się wyjątkowo zdrowo. Quinoa jest zbożem niezawierającym glutenu, dlatego nadaje się do spożywania dla osób cierpiących na jego nietolerancję i chorujących na celiakię. Poza tym jest bogata w białko zawierające aminokwasy kompletne, takie, które nie są syntetyzowane przez nasz organizm. Wszystko to oznacza, że rzeczywiście jest bardzo cennym składnikiem diety, warto zatem od czasu do czasu przygotować sobie obiad na jej bazie. Quinoa można przygotowywać na przykład z warzywami, lub spożywać z lekkim mięsem. Jak to zboże – jest dosyć kaloryczna, jednak jest pełnowartościowym produktem, dlatego też nie warto rezygnować z niej nawet na diecie odchudzającej.
Dodaj komentarz