kopi luwak

Sekret najdroższej kawy świata- co to jest kopi luwak i dlaczego jest taka wyjątkowa?

Kopi luwak to najdroższa i najbardziej ekskluzywna kawa świata, pochodząca z Indonezji. Koszt jednej filiżanki tego wyjątkowego napoju w restauracji może sięgać od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych. Kariera tej kawy zaczęła się w latach osiemdziesiątych, kiedy to Tony Wild przywiózł ją do Europy. Początkowo kopi luwak sprzedawano jako ciekawostkę, pochodzącą z dalekiej Azji, jednak dość szybko zyskała ogromną popularność. Dlaczego kopi luwak jest aż tak drogocenna, gdzie tkwi jej sekret i dlaczego ludzie są w stanie zapłacić tak wiele za 1 małą filiżankę kawy?

Kopi luwak – jak powstaje?

Sposób pozyskiwania ziaren kopi luwak jest niebywały, a żeby zrozumieć dlaczego, musimy na chwilę przenieść się do Indonezji, gdzie mieszka wyjątkowe zwierze nazywane cywetą azjatycką, lub też inaczej łaskunem muzangiem czy po prostu luwakiem. Zwierzę to jest wręcz smakoszem kawy. Dzięki doskonałemu węchowi i wybrednemu podniebieniu cyweta spośród swojego ulubionego pożywienia, jakim są owoce kawowca, wybiera te najlepsze, najbardziej dojrzałe Układ trawienny tego małego stworzenia nie trawi jednak całych nasion, lecz sam miąższ, dlatego są one wydalane w postaci twardych ziaren. To właśnie one zbierane są przez plantatorów kawy, następnie dokładnie myte, suszone a później palone w odpowiedniej temperaturze. Kolejnym etapem jest eksport ziaren głównie do USA oraz Japonii. Tam kopi luwak trafia do elitarnych odbiorców, gotowych zapłacić ogromne pieniądze, aby serwować swoich klientom ten unikalny napar.

Kopi luwak – nieetyczne aspekty produkcji najdroższej kawy świata

Na ostateczne walor smakowe kopi luwak ma oczywiście wpływ region, w jakim pozyskiwane są ziarna, a także sposób ich obróbki i palenia. Nie bez znaczenia jest również ogólna dieta luwagów, a także ich stan psychiczny. Jest to dość ważne, ponieważ popularność i wysoka cena, jaką niektórzy są w stanie zapłacić za tę kawę sprawiła, że zwolennicy szybkiego i łatwego zarobku, wzięli się na sposób i chwytają żyjące na wolności cywety, karmiąc ich ogromnymi ilościami owoców kawy, co niekorzystnie wpływa na stan zdrowia tych zwierząt, a w efekcie często doprowadza do ich śmierci. Ten niehumanitarny sposób traktowania zwierząt nie tylko sprawia, że pozyskane w ten sposób ziarna kawy są znacznie gorszej jakości – cywety nie mają możliwości w sposób naturalny wybrania najlepszych owoców, ale również wpływa negatywnie na całą reputację tego gatunku kawy.

Kopi luwak – dlaczego jest tak droga i czy jej smak rzeczywiście wart jest swojej ceny?

Cena tej luksusowej kawy spowodowana jest przede wszystkim wielkością rocznych zbiorów, które wynoszą zaledwie 300 do 400 kg, co w porównaniu z tradycyjnymi plantacjami kawy jest niezwykle niskim wynikiem. Dystrybutorzy kawy, jak również jej elitarni odbiorcy chwalą jej bogaty smak i gęsta konsystencja. Twierdzą, że aromat kopi luwak jest bardzo intensywny i orzeźwiający, można wyczuć w nim dziką dżunglę, ziemie, orzechy, a także czekoladową nutę. Jednak profesjonalna ocena sensoryczna, a także ocena Specjality Coffe Association of America dały nieco inny wynik. Tak zwane ślepe oceny wykazały, że kopi luwak odbierana jest jako jałowa, płaska, a nawet lurowata. Według profesjonalnych cupperów kawa ta rzeczywiście pozbawiona jest goryczy, ale wraz z nią całej gamy wartościowych aromatów. Ostateczna ocena czy warto zainwestować w ten ekskluzywny produkt należy oczywiście do nas. O gustach się nie dyskutuje, dlatego być może są tacy, którzy rzeczywiście będą czerpać niepohamowaną przyjemność z degustowania tej nieprzyzwoicie drogiej kawy.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.