Ekologia kluczem do zdrowia

Ekologia kluczem do zdrowia

Ekologia kluczem do zdrowia

Naukowcy obliczyli, że rocznie wraz z pożywieniem dostarczamy do organizmu kilka kilogramów różnego rodzaju “chemii”, zwłaszcza chodzi o pozostałości środków ochrony roślin, pestycydów, metali ciężkich itd. Z roku na rok tych substancji w pożywieniu jest niestety coraz więcej. Ma to znaczący wpływ na zdrowie oraz samopoczucie. Osłabienie, przewlekłe uczucie zmęczenie, nadmierna senność lub kłopoty ze snem, alergie, spadek odporności to tylko część problemów z jakimi boryka się współczesne społeczeństwo. Czy zdrowa żywność i ekologiczny styl życia mogą być kluczem do rozwiązania tego typu problemów?

Różnego rodzaju badania naukowe wykazały znaczne różnice między składem warzyw i owoców pochodzących z upraw ekologicznych a konwencjonalnych. Surowce ekologiczne posiadają znacznie wyższe stężenie polifenoli, flawonoli, antocyjanów oraz innych substancji określanych jako antyoksydanty. Dostarczanie do organizmu dużej ilości przeciwutleniaczy działa profilaktycznie w chorobach cywilizacyjnych. Zapobiega chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, nowotworom oraz alergiom i chorobom układu pokarmowego. Żywność ekologiczna ma wyższą zawartość karotenoidów, ksantofili oraz luteiny i witaminy C. Zauważalny jest bardziej wyraźny smak, zapach i aromat.

Rolnictwa ekologiczne – na czym polega różnica?

Rolnictwa ekologiczne wykorzystują środki oraz substancje, które naturalnie występują w przyrodzie. Do nawożenia upraw wykorzystują mielone skały oraz kompost. Wszystko pochodzenia naturalnego i biologicznego. Wykorzystuje się płodozmian w celu dbania o żyzność gleby. W rolnictwach ekologicznych nie można stosować chemicznych związków i sztucznych środków ochrony roślin. Rolnicy nie ingerują we wzrost roślin, produkty nie są sztucznie stymulowane. Rośliny same pobierają z gleby substancje, które są im potrzebne na kolejnych etapach rozwoju.

Rolnicy eko zajmują się także pozyskiwaniem mleka, jajek, miodu. Zwierzęta hodowane w sposób ekologiczny otrzymują zdrowe pasze, żyją w dobrostanie z dostępem do pastwisk, mniej chorują. Ich warunki życia są maksymalnie zbliżone do tych naturalnych. Szczególną różnice można szybko zauważyć po produktach kozich. Kozie sery oraz mleko z hodowli eko ma delikatniejszy smak i zapach. Gospodarstwa EKO są przyjazne dla środowiska, nie wprowadzają zanieczyszczeń do gleby, wody oraz powietrza.

Pestycydy są niestety wszechobecne, ale wybierając produkt ekologiczny z oznaczeniem zielonego listka mamy pewność że środki te nie były stosowane w jego produkcji. Certyfikat gwarantuje, że surowce pochodzą ze sprawdzonego źródła oraz są pozyskiwane w prawidłowy sposób. Sklepy ze zdrową żywnością posiadają w swojej ofercie żywność i produkty o najwyższej jakości, które nie tylko świetnie smakują, ale również dbają o zdrowie.

Ekologia może się przejawiać w wielu aspektach naszego życia. Zdrowa żywność to tylko jeden z nich. Proekologiczne postawy to: nie marnowanie żywności, stosowanie opakowań wielorazowych, unikanie plastiku w codziennym życiu, segregowanie śmieci, minimalizm w zakupach oraz rozsądne gospodarowanie różnego rodzaju zasobami naturalnymi w tym wodą.

Wszystko co jemy, czym się otaczamy ma bezpośredni wpływ na nasz organizm. Warto elementy ekologii wprowadzać do swojego codziennego życia, a z pewnością odczujemy pozytywne skutki zmian. Żywność ekologiczna to pierwszy krok do poprawy jakości życia. Odpowiednia dieta sprawi, że odzyskamy utraconą energię i chęci do życia.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.